Penaja blog mansyah

Penaja Blog mansyah

Thursday, February 28, 2013

Rekabentuk Rumah Mesra Rakyat Yang Terkini



Berikut aku sertakan  gambar dan link untuk melihat rekabentuk rumah mesra rakyat yang ditawarkan oleh SPNB...


1) Rekabentuk 1


2) Rekabentuk 2

3) Rekabentuk 3

4) Rekabentuk 4

5) Rekabentuk 5

6) Rekabentuk 6

7)  Rekabentuk 7

8) Rekabentuk 8


Klik gambar untuk masuk ke link SPNB.

44 comments:

  1. zuraini binti zulkifliJune 10, 2013 at 1:21 PM

    Msa nk bukan main lg janji manis ditaburkan,tpi bila org mintk rumah alah indah kabar dari rupa.....cra lyn pun cm acuh tk acuh aje,orn nk mohon rumah mesra rakyat ni buknnya nk wat main2 plak kn........

    ReplyDelete
  2. ye betul tu saudari zuraini...

    ReplyDelete
  3. daripada start kahwin sampai dah anak dua anak sulong dah darjah 2 sekarang, sebiji batu bata pun tak lulus lagi.. puiiiii

    ReplyDelete
  4. daripada start dapat anak samapai anak dah adrjah 2 sebiji batu pun tak lulus lagi... puiiii!!!!

    ReplyDelete
  5. Cam ne nk mohon.siapa yg perlu saya jumpe.borang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mn2 office wakil rakyat (kerajaan)pi tanya...klu ada cwgn spnb lg bagus...

      Delete
  6. Saya dah lulus tapi setahun tak ada apa2 pun

    ReplyDelete
  7. hampeh... rumah yg dipohon dah lulus dari pihak spnb tapi bila sampai kat lowyer dah kena tahan,katanya x layak pulak.

    ReplyDelete
  8. Kepada yang xde respond, sila berhubung dengan SPNB..mungkin anda tercicir dokument seperti cadangan tapak bermasalah, xde contractor berkelayakan, or dokumen belum lengkap..

    ReplyDelete
  9. Sya mohon 2010 spnb lulus 2012 bina pada 2013 3bulan bru siap.Dh siap mcm2 masalah bumbung bocor(193 lubang);parit sumbat;paip air dlm dinding dapur pecah kena hack satu dinding tok tukar paip yg bocor tu,tangki air bocor,lantai ruang tamu pecah rupanya simen lantai cuma 1inci je tebalnya bawah semua pasir.Da puas komplen kat spngnya kontractor n dh datang baiki tapi mutu keja cincai jer.lantai sya da buat baru da pasang mozek baru nampak ok.rumah berbayar bukan free tapi kualitinya amat menyedihkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... rumah saye pon same juge..

      Delete
  10. Sapa menteri yg btangunjawab dlm bab mesra rakyat ni?..Jgn tidooo..kalu ckp berapi2....pastu tubuh jawatankuasa yg kberapa tak tau la....alasan yg akan diberi adalah spt berikut..kita akan memantau pekara tsb...tindakan tegas akan di ambil kpd pemaju...kita akan myenarai hitamkan yg terlibat...

    ReplyDelete
  11. kerajaan kta ni ckp manis sungguh nk bantu rakyat yg brpendapatan rendah konon, tp dia bt kta mcm hamba,msalah rmh kna slesai sndri,tolak rakyat ke sana ke sini,adu kt spnb,adu kt phak brkenaan mcm hampeh tiada tndakan,msuk tv ckp tlg rkyat la,semakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betol tu..ckp je lbh tp habuk pun xde..

      Delete
  12. Azhar mohd..apa faktor yang akan menyebabkan kna tahan diperingkat lawyer ye?

    ReplyDelete
  13. Allahdulillah bulan 7 2013 mintak bulan 8 2013 lulus skarg tgah proses tapak

    ReplyDelete
  14. orang kita mmg nak mudah, dah hantar borang anggap semua dah selesai. follow-up ckit. jangan asyik follow-me ja. ada yang hantar n lulus cepat trus bleh wat umah. jangan asyik cari salah orang lain ja.

    ReplyDelete
  15. alhmamdulillah..sy pn dh lulus.. byk kn berusehe n brdoa ye kwn2

    ReplyDelete
  16. alhmdulillah sy dh lulus.. berusehe n trz brdoa ye kwn2.. sy mule2 mohon kne tolak tp ble bwt rayuan dh dpt..xspmt stahun pn.. mgu lps br jmpe lawyer..

    ReplyDelete
  17. mohon 2012, last 3wk lawyer SPNB ada call bgtau nnt nk kena sign agreement dlm masa 1 mggu. nnt diorg akan call..tp sampai skrg tkde call pun :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi je ke lawfirm tu cakap nk sign agreement spnb. normally mmg dah ada semua doc kat law firm tu. tak terkejarlah kalau diorang nak call satu pemohon 5-6 kali. diorang nak urus bukan 1 je pemohonan. beribu files in 14days.

      Delete
    2. tq for the info. lawyer firm dah suh dtg and i dah sign up agreement tu.

      Delete
    3. tq fr the info. Law firm dah call dah. agreement pun dah sign..Tggu reply dr SPNB pulak

      Delete
  18. Saya pun baru dapat tawaran...Alhamdulillah....

    ReplyDelete
  19. saya baru nak mohon....harap2 semua ok nanti

    ReplyDelete
  20. sy bru dpt tawaran suruh pilih rumah....harap sume berjalan lancar

    ReplyDelete
  21. Ramai kwn2 sy da dpt rmr nii...alhamdullillah xder masalah pun...sy baru nk cuba...semoga sy d kalangan org yg trpilih...by the way terima kasih la sbb ada program mcm niii....nk salahkn kerajaan pun xblh kot...yg pnting kontrakter yg dpt sub kna jujur laaa....rakyat yg mohon rumah nii sbnarnya dr golongan susah....nk repair kerosakan nk guna duit so tlg buat yg trbaik...kerajaan da bg kepercayaan jd amanah ti kalo blh buat bg betul ye....in sya Allah

    ReplyDelete
  22. Sy baru nak mohon. 1st step camne ye? Mohon on9 atau trus ke spnb? Mohon pencerahan dr yg berpengalaman
    Tq

    ReplyDelete
  23. saya baru nak apply. harap takde ape2 masalah la . yg belom dapat feedback ape2 tu, cube try follow up . jgn tungguuu jer...sy keje dlm firma guaman so sy tahu kerja lawyer mcm mane . jgn tunggu jer lawyer call, kite yg kena follow up . ok ! :) good luck guys . and good luck to me too .

    ReplyDelete
  24. saya dah apply tahun lepas lagi tak de pape jawapan ponnnn ........entah pape dah baca macam2 hal pasal rumah ni malas la aku heh ........... buat rumah kat kampung le jawab nyee

    ReplyDelete
  25. klu sipemohon tu blacklist atau ctos boleh mohon tak?

    ReplyDelete
  26. sy mohon lps raye aidilfitri thn 2013..pd 24/11.13 ari kmis sy dpt pnggilan dr syrikat laywer suh sain agreement..alhamdulillah cpt pulak proses permohonan sy..sy hrp semoga rumah yg dibina nnt dpt disiapkn dlm keadaan elok..insyaallah..doakn yg terbaek buat sy..

    ReplyDelete
  27. sy nk tnye lantai rumah mesra rakyat ni ade x diorg bubuh tile dr ruang tamu smpai ke dapur..mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak Tanya klu tapak rumah mcm? kita kuarkn modal kn? bape kos?

      Delete
  28. Bleh kuarkn kwsp x klu da lulus rmr ni..

    ReplyDelete
  29. Anonymous...nak Tanya la..sy dh dpt call utk sain agreement...lps 2 ape lg ye? bape kos utk sediakn tapak rumah?

    ReplyDelete
  30. Knpa rumah yg diluluskan tdk terdapat reka bentuk pilihan semasa memohon?

    ReplyDelete
  31. saya salah seorang pembeli mesra rakyat spnb...tahun pertama kahwin dah mohon...hantar borang terus pd office terlibat spnb...setiap 2 minggu call HQ SPNB...follow up borang dah smpi ke blm..lps tu..bila dah smpi..tanya..lengkap ke tidak...sudah disemak ke blm...kena cerewet skit...sbb terlalu byk borang permohonan...kena sabar...selalu call tanya perkembangan borang...alhamdulilah...tahun ke 3 (ms tu dah preggy ank ke2) dpt jawapan...status prmohonan berjaya!!.. 3 bln lps dpt surat pengesahan status...br spnb turun tgk tapak...slps pegawai turun...dlm 2 minggu mereka buat...ms buat mmg kena tgk...tapak rumah kn modal sendiri utk lebih kukuh...tgk kwsn tempat tinggal tu ler...klu kwsn tepi pantai kn lebih kukuh tapaknya...elak retak...setiap hari mesti check org buat kerja...sound skit klu ada yg x puas hati...dr setiap sudt kn check...pastu jgn sain surat pd arkitek atau kontraktor yg dilantik sblm anda brpuas hati dgn kerja2 mrk...pastikn trutamanya bumbung dan tandas ok...buat prjanjian dgn kontraktor...sain borang settle slps ada sedikit turun hujan utk check bumbung...semua settle...ok...alhamdulillah...kn byk sabar..

    ReplyDelete
  32. saya dah 4kali mohon..
    1st mohon-alasan xde bajet..try lg..
    2nd mohon-alasan kuota utk setiap parlimen dah penuh..
    3rd mohon-borang hilang ntah ke mana..org japerun buat Nasik lemak kot borang tu..
    4th mohon-tu pun asyik kene sergah.baru jalan..ok..
    -sign agreement ngan lawyer Sept 2013..
    -tapi janji naik rumah December 2013..xnaik 2 jugak..
    - buat aduan..SPNB bg no kontraktor..rupanya kontraktor xnak terima tawaran..
    - kene lantik kontraktor baru..sampai la ni senyap dan senyap..
    yg geram:1) ingat free ke nak sediakan document2 tu sume??
    - sijil carian rasmi RM50..setiap kali mohon kene wat sijil baru ye.. X4=RM200.
    -pesuruhjaya sumpah RM 10/keping surat
    -photostate nak sampai 4salinan plak tu..
    -minyak kete lg..pastu kali plak ngan dah 4kali try mohon (dari start kawin sampai anak dah 3 org dah pun)..berates-ratus duit terbang mcm tu je..
    -nak sediakan tapak..upah tebang pokok+tambak Tanah..dah confirm la kita kene sediakan duitnye..
    -xyah ckp lg pakai kabel ke atau secara bersih..sume dah try..pun hampeh..

    2)asyik kene tolak sana tolak sini..naik tangga turun tangga..nak bawak badan terboyot2 ngandung lg..pastu alasan basi..>.dalam proses..>sabar..belum rezeki..>nanti kami akan menghubungi pihak puan..(yg ni jgn caye..mmg xkan call punye..ko yg kene call dye balik)..tu pun berpuluh2 kali try baru angkat..

    3) skrg asyik kene bersihkan/racun tapak yg ade sbb dah naik semak dah tapak tu..
    4) malu lagi..tuan punya geran asyik Tanya bile nak naik rumah..geran dah bagi..org dah bagi kepercayaan cagar Tanah dye kat kita..SPNB leh ambik sambil lewa je buat kerja..
    5) pastu cakap tunggu turn..oittt..dah 5tahun kot tunggu turn..org yg baru mohon xsampai setahun dah naik pun rumah..kita dok terkulat2 tgk..

    So..agak2 jiwa kental dengan kesabaran mcm aku nih..silalah mohon..mana tau nasib anda lebih baik.. hidup BN!!!

    ReplyDelete
  33. november 2013 dah g sign kat pejabat lawyer. Nak follow up tapi tak tau nak call lawyer ke SPNB?

    ReplyDelete
  34. sy dekat setahun jugak bru dapat.. Alhamdulillah.. sekarang kontraktor dalam proses nak naikkan rumah. terima kasih kepada Allah kerana memberikan rezeki ini dan juga Datuk Tajudin Sik.. benda ni kena bersabar, berdoa dan berusaha insha Allah yang datang tu semua baik2 ja.. sy kena p pantau sedia la kontraktor yang buat keja tu supaya rumah nanti xda banyak masalah.

    ReplyDelete
  35. Saya baru nak mohon.agak2 apa yg boleh menjadi masaalah?

    ReplyDelete