Pages

Saturday, February 11, 2012

Keropok Lekor Terengganu di Johol



Anda suka tak makan keropok lekor? Keropok lekor tu macam mana pula rupanya?Rupa keropok lekor tu lebih kurang nacam dalam gambar di bawah ni.



Keropok lekor yang belum digoreng.
Keropok lekor ni nak rasa yang original tentula kat Terengganu. Tapi jauh nak pergi. Kos minyak, masa perlu diambil kira untuk pergi sana. Jadi di Kuala Johol di dalam daerah Kuala Pilah ada seorang pengusaha keropok lekor telah membuka kedai yang menghasilkan keropok lekor seperti keropok lekor Terengganu.Lokasi kedai ini ialah di simpang jalan besar Kg Inas/Kg Batu. Difahamkan tuan punya kedai ni asalnya mmg orang Terengganu.Keropok lekor yang asli dan sedap tentulah diperbuat dari ikan selayang, kembong, tepong gandum dan tepong kanji/ubi. Kalau keropok kering pula yang sedap dari ikan tamban. Keropok lekor Kuala Johol ni xtaula dibuat dari ikan apa. Bekalan ikan pon tak tau dari mana diperolehi. Jom g makan. Terliur rasanya dah ni...

Lebih sedap makan dicicah dengan sos  

Sumber gambar: Dekdah

No comments:

Post a Comment